Pàgines

dijous, 8 d’agost del 2019

Falsificant vermut al carrer Salvà (1892)

En el segle XIX es van produir importants avenços científics, entre ells en el camp de la química. Els químics descobriren que podien crear noves substàncies i començaren a cercar noves aplicacions per elles.

La química podem dir que es va convertir amb la ciència de moda del segle XIX. Proporcionava gran varietat de substàncies que milloraven la producció d'aliments, de teixits, colorants, sabons, medicaments; millores que facilitaven la vida de les persones.

Però també va tenir el seu cantó fosc: les falsificacions alimentàries. Amb l'ajuda de nous productes químics ara ja era més fàcil falsificar els productes d'alimentació: vins, olis, farines, xocolates, tes, etc

Anunci de vermut, avisant de les falsificacions
Font: La Imprenta (14/05/1874)

Les falsificacions d'aliments, no sols suposaven un engany als consumidors, pagant per un producte que no era autèntic, sinó que també el seu consum podia generar greus problemes de salut.

A finals del segle XIX ja es nota una important preocupació sobre aquestes falsificacions i l'efecte que podien tenir sobre la salut. A la premsa de Barcelona es van començar a publicar articles sobre aquest preocupant tema: "Falsificación de substancias alimenticias" (L'Arch de Sant Martí, 13 i 17 març  de 1887), "Falsificación de alimentos" (El Diluvio, 23 maig de 1892), "Veneno lento" (El Diluvio, 23 de decembre de 1895 ).

Sobre aquest tema, es interessant el següent fragment d'un article publicat a El Diluvio el 19 març de 1895:
"Los progresos de las ciencias naturales, de
la química especialmente, aplicados á los artículos
de comer y de beber por mercachifles sin
pizca de aprensión, han sembrado lo duda en
nuestra alma y la dispepsia en nuestro estómago,
y nos tienen sumidos en un mar de confusiones "
En aquesta dinàmica de falsificacions crida l'atenció una notícia apareguda a La Vanguardia (3 de gener de 1892, pag. 3) sobre falsificació de vermut al Poble-sec.

Resulta que a rel d'una denúncia del representant a Barcelona del vermut Torino, es va descobrir a un magatzem del carrer Salvà una fàbrica de falsificació d'aquest vermut. Foren detinguts dos italians, i es requisaren 42 caixes de vermut fals i tot els estris necessaris per a la seva fabricació.

Etiquetes del Vermut Torino

Per lluitar contra aquesta adulteració i falsificació d'aliments, l'Ajuntament de Barcelona ja havia instal·lat un laboratori químic per al reconeixement de substàncies alimentàries el 1867 (1). A l'any 1882, va passar a ser públic. A part dels anàlisi encarregats per les autoritats municipals, els particulars hi podien acudir per demanar analitzar qualsevol producte alimentari amb sospites d'estar adulterat.


Mostres d'aliments analitzades pel Laboratori Químic Municipal a l'any 1903.
Font: Anuario Estadístico de la ciudad de Barcelona, 1903

Notes

1 - Història del Laboratori Municipal de Barcelona. Antoni Roca i Rosell. Ajuntament de Barcelona, 1988 

2 comentaris:

  1. Respostes
    1. Gràcies Júlia. He trobat altres casos de falsificacions al barri (diners sobretot) però aquesta de falsificar vermut me va cridar l'atenció.

      Elimina