La fàbrica de joguines Comansi situada al baixos (1) de les finques 7, 9, i 11 del carrer Radas s'estava incendiant. Donat que hi havia una gran acumulació de materials plàstics i cartró, les flames s'anaren fent més grans i perilloses.
![]() |
Carrer Radas 7, on estava ubicada la fàbrica |
Degut a que la creixent magnitud de les flames podia afectar als pisos superiors i finques situades al costats, els bombers desallotjaren els veïns. Fins i tot es van desallotjar finques situades al carrer Creu dels Molers.
A les 4:30, l'incendi ja es va donar per controlat i a les 7:30, els veïns desallotjats tornaren als seus pisos i on no s'havia produït cap desperfecte. Tampoc hi va haver cap víctima, llevat de dos bombers ferits lleus durant les tasques d'extinció. Tot va quedar en gran ensurt.
L'incendi únicament havia afectat a la fàbrica de joguines. L'havia destruït per complet.
![]() |
Estat de la fàbrica de joguines després de l'incendi |
En principi, era un incendi més dels que es produïen al Poble-sec i altres barris amb fàbriques i magatzems. Però el fet que el va fer especial, i premonitori en certa manera, és que sols 5 dies després es va produir un dels incendis més tràgics de Barcelona. El dia 6 de setembre, al carrer Tàpies 10 (2), en uns baixos d'una finca utilitzats com a taller de fusteria es va produir un incendi, que afectà als pisos superiors on moriren 17 persones (3 homes, 8 dones i 6 nens)
Uns dies després d'aquests tràgics fets, l'Associació de Veïns del Poble-sec envià una queixa al regidor del districte. La queixa era sobre la presència de fàbriques i magatzems on es manipulaven materials inflamables, i situats als baixos de finques de pisos. Demanaven més control i aquests tipus d'indústries es prohibissin en llocs habitats.
L'ordenança contra incendis que estava vigent en aquells moments era de 1963. Bàsicament era una ordenació molt senzilla (de sols 3 pàgines) que obligava a tenir sistemes bàsics de lluita i protecció contra incendis a tota una sèrie instal·lacions (escoles, hospitals, cines...) i a les industries, amb superfícies superiors a 400 m2, que manipulassin materials inflables o altament combustibles.
Als pocs mesos de l'incendi del Poble-sec i del carrer Tàpies (3), al novembre del 74, l'ajuntament de Barcelona va aprovar una nova ordenança contra incendis, aquesta més moderna i actualitzada. En aquesta no sols es parlava de medis contra incendis, sinó també s'estipulava quins materials de construcció eren els més adequats per evitar incendis i la seva propagació. Cada tipus d'instal·lació tenia una normativa específica.
Simultàniament, Joguines Comansi també tenia algunes dependències al carrer Ricart, 16 - 18.
Notes
1 - Encara que la Vanguardia indica que la fàbrica de joguines estava als baixos del 7, 9 i 11 del carrer Radas, les persones que visqueren l'incendi en primera persona expliquen que la fàbrica estava sols al 7.
2- L'incendi del carrer Tàpies fou un cúmul de desgràcies: els tallers de fusteria no estaven autoritzats i per tant no disposaven de mesures anti-incendis, els pisos estaven sobre-ocupats, allotjaven a 120 persones, quan sols 76 estaven empadronades, i l'estructura va afavorir l'incendi.
3 - La Vanguardia del 6 de setembre del 1974 publica una editorial bastant dura titulada "Ordenanza contra incendios" on critica el fet que una ciutat com Barcelona no disposi d'un ordenança moderna i actual contra incendis i que faci dos anys que està en fase d'esborrany. També recorda que el propi alcalde havia dit feia un temps: "O ponemos al día las normativas contra incendios en grandes almacenes, hoteles e industrias peligrosas, o algún día tendremos una catástrofe".
Hemeroteca
La Vanguardia, 31 agost 1974, pàg. 10
La Vanguardia, 11 setembre 1974, pàg. 25